Päivitykset

08/06/2013 Pientä päivitystä

Raviurheilu virtuaalimaailmassa

Tämä sivu on tarkoitettu antamaan mahdollisimman hyvin tietoa raviurheilun saloista ja säännöistä. VRER pyrkii noudattamaan pitkälti samoja sääntöjä kuin IRL-puolellakin. Joitakin kohtia on kuitenkin sovellettu sopimaan paremmin virtuaaliseen käyttöön. Tämän sivun lisäksi apua löydät Derekan ravioppaasta tai kysymällä rohkeasti vieraskirjassa, sähköpostitse tai foorumilla.

Ravilähdöt

Ravit juostaan pääsääntöisesti ovaalin muotoisilla kilometrin (1000m) pituisilla radoilla. Amerikassa ja Keski-Euroopassa yleisempi ratapituus on yksi maili (1609m). Lähdöt voidaan juosta eripituisilla matkoilla ja kahdella eri lähetystavalla.
- Hevosilla juostavan lähdön yleisimmät pituudet ovat: 1609m, 2100m, 2600m ja 3100m. Mikään ei kuitenkaan estä järjestämästä esimerkiksi 2300m lähtöä. Pisin suositeltu matka on 4100m.
- A-kategorian poneilla yleisin käytetty matka on 1100m. B-kategorian poneilla 1600m on yleisin matka. Kummankin kategorian poneilla voidaan juosta myös 2100m matkaa, joskin A-kategorian poneille kyseessä on jo pitkä matka.

Matkat ja niiden lyhenteet:
Lyhenteet merkitään tuloksiin kilometriajan perään liitteeksi.
- 1600m - 1999m - Lyhyt matka (ly).
- 2000m - 2499m - Keskimittainen matka (ke).
- 2500m - 2999m - Keskipitkä matka (kp).
- 3000m ja pidemmät - Pitkä matka (pi).
- Myös alle 1600m matkat (poneilla) merkitään lyhyeksi matkaksi (ly).
- Kun kilometriajan perässä edellä mainittujen kirjainten lisäksi a (esim. aly), tarkoittaa tämä ryhmäajona (autolähtönä) juostua lähtöä. Jos kilometriajan perässä ei ole a-kirjainta, on lähtö juostu tasoitusajona (volttilähtönä).

Lähetystavat:
1. Tasoitusajo
- Yhdessä lähdössä maksimissaan 16 hevosta, volttilähetys.
- Halutessasi voit laskea ja merkitä tasoituksia lähtölistoihin, mutta käytännössä on todettu helpommaksi vain listata osallistuvat hevoset peräkkäin ja arpoa sitten tulokset suoraan. Erilaisia tasoitusperusteita.
- Lue Hippoksesta miten volttilähetys toimii käytännössä.

2. Ryhmäajo
- Yhdessä lähdössä maksimissaan 12 hevosta, autolähetys. (merkitään tuloksiin a, ennen matkalyhennettä)
- Ryhmäajo -lähdöissä hevoset juoksevat pääsääntöisesti nopeamman ajan kuin samalla matkalla tasoitusajossa. Perustelu: Autolähetystavalla hevoset ylittävät lähtöviivan jo lähestulkoon täydessä kilpailuvauhdissa, joten kun ajanotto alkaa, ei aikaa kulu enää kiihdytykseen.
- Lue Hippoksesta miten autolähetys toimii käytännössä.

Kilpailuoikeutetut rodut:
Raveissa on oikeutettu kilpailemaan seuraavat hevosrodut: Amerikanravuri, ranskanravuri, orlov sekä niiden risteykset (Lämminveriravurit). Lisäksi kylmäveriroduista raveihin saavat osallistua suomenhevonen, pohjoisruotsinhevonen ja dölenhevonen. Ruotsissa suomenhevoselta kilpailuoikeus on suljettu, poikkeustapauksia lukuun ottamatta (tietyt suurkilpailut yms.). Virtuaalimaailmassa kaikki nämä rodut ovat sallittuja.

Poneilla kilpailuoikeutetut jaetaan kahteen kategoriaan.
A-kategoria:
- Shetlanninponit, joiden säkäkorkeus on alle 107,0cm. Myös British Spotted Ponyt (BSP) sallittu.
B-kategoria:
- Ylikorkeat shetlanninponit, sekä muut puhdasrotuiset raviponiksi hyväksytyt muut ponit. B-ponien säkäkorkeuden rajat ovat 107,1cm - 130,0cm. Yleisin B-kategorian rotu on Gotlannin russ, myös esim. pohjoisnorjanponeja tai welsh-poneja näkyy radoilla.

Huom! Risteytysponit ja WPB eivät ole raviponiksi hyväksyttyjä rotuja.

Kilpailuoikeudesta:

- Hevosen tulee olla koelähdön suorittanut, ennen kuin se voidaan ilmoittaa varsinaiseen starttiin.
- Poneilla ei ole koelähtövaatimusta, eli niillä voidaan lähteä heti alusta alkaen kilpailemaan täysiverisesti muiden mukana.
- Peitsareiden tulee ravureiden tavoin suorittaa koelähtö. (Lisää peitsareista Virtuaalisen Peitsariyhdistyksen sivuilla)

Ikärajat:
Lämminveriset: 2-12-vuotias
Kylmäveriset: 3-15-vuotias
Ponit: 3-18-vuotias
Poikkeus: Montéssa lämminveristen ja ponien tulee olla iältään yli 4 -vuotias. Kylmäveristen tulee olla yli 5-vuotias.

Huom!
- 2-vuotiaat lämminveriset ja 3-vuotiaat kylmäveriset kilpailevat vain omissa sarjoissaan korkeintaan 2500m matkalla.
- 3-vuotiaat lämminveriset ja 4-vuotiaat kylmäveriset saavat kilpailla paitsi omissa ikäluokkalähdöissä, myös vanhemmille hevosille tarkoitetuissa sarjoissa.

Palkinnot:

VRER:n alaisissa raveissa jaetaan aina vähintään rahapalkintoja. Järjestäjät saavat itse valita jaettavat summat ja mahdolliset muut palkinnot. Rahapalkintoihin VRER on kuitenkin asettanut suositukset ja rajat realistisempien palkintojen jakamisen ohjaamiseksi. Suurin myönnettävä 1. palkinto suurkilpailuille on 15 000v€, jota suurempia summia voi olla vain VRER:n hyväksymissä virallisissa suurkilpailuissa.

Katso suositeltavat palkintosummat täältä.

Palkinnot jakautuvat lähdössä juoksujen määrän perusteella. Palkintorahat jaetaan siis osallistujamäärän mukaan eikä hyväksyttyjen juoksujen. Hylätyt juoksut lasketaan osallistujiksi aivan samalla lailla kuin hyväksytytkin juoksut. Palkintojen jakamisessa on käytetty pohjana oikeiden ravien sääntöjä, joiden mukaan palkinnot jaetaan seuraavasti:

Osallistujien määrä Palkitaan
<8 4
9 - 10 5
11 - 12 6
13 - 14 7
15 - 16 8

Kilometriajat

Kilometriaika on hevosen lähdössä keskimäärin yhtä kilometriä kohden kuluttama aika. Aika siis muodostuu koko kilpailumatkaan menneestä ajasta jaettuna matkan pituudella. Jokaiselle hyväksytyn juoksun tehneelle hevoselle/ponille merkitään tuloksiin kilometriaika, joka voi olla esim. muotoa 1.18,7. Ajan perään voidaan merkitä eri kirjainkoodein millaisesta lähdöstä oli kysymys (a/ke/m jne..). Peitsareiden kilometriaikojen eteen merkitään p ja piste, esim. p.1.09,8.

Kylmäveriset kehittyvät hitaasti ja ensimmäisinä vuosinaan niiden ennätykset voivat olla vain hädintuskin alle kaksi minuuttia. Nopeimmillaan kylmäveriset menevät 1.20 min vauhteja, aivan huiput kykenisivät kamppailemaan hitaimpien lämminveristen kanssa tasaveroisesti.

Lämminveriset ovat yleisin ravirotu ja ne pääsevät kaikkein kovinta vauhtia. Niiden ajallinen marginaali on myös kaikkein kapein. Keskiverto lämminverinen menee alle 1.20 vauhtien, mutta huipputasolla "vain" kymmenisen sekuntia kovempaa. Peitsarit ovat vielä oma lukunsa, ne pystyvät askellajinsa takia menemään keskimäärin yli 5 sekuntia kovemmin kuin ravurit.

A-kategorian ponien kilometriajat ovat kaikkein hitaimpia, vain satunnaisesti parhaat juoksevat lähes kahteen minuuttiin, mutta keskiverto ponien ajat ovat lähempänä kolmea minuuttia. Reilusti yli kolmen minuutin olevat ennätykset ovat myös yleisiä. B-kategorian ponit menevät pääsääntöisesti reilusti alle kolmen minuutin, mutta nopeimmat pystyisivät voittamaan hitaimmat kylmäveriset.

Lisäksi on vielä monté, jossa ajat ovat pääsääntöisesti noin 2-3 sekuntia kärryaikoja hitaampia. On myös otettava yleisesti huomioon, että oriit ovat poikkeuksen poikkeuksia lukuun ottamatta sekunnin tai kaksi nopeampia kuin tammat.

Katso myös kokonaiset aikataulukot täältä